Galileo Galilei kimdir ve ne yapmıştır? – Webtekno
Bugün bilim dünyası için tartışılmaz olarak kabul edilen bazı gerçekler, birkaç yüzyıl önce sapkınlık olarak kabul edildi. Bu durumun en çarpıcı örneklerinden biri Galileo Galilei’nin engizisyon tarafından yargılanmasıdır. Galileo Galilei, Dünya’nın merkezde olduğu düşünülen bir zamandaAslında, Dünya’nın Güneş etrafında döndüğünü ilk söyleyen oydu.
Galileo Galilei, hayatı boyunca birçok farklı bilim alanında çalışmış ve günümüz bilim dünyasının temellerini atmış olması nedeniyle bilimin babası ve modern fiziğin babası olarak bilinir. Herkesin kilise dogmalarına inandığı ve hatta bunun için bir teleskop icat ettiği bir zamanda gözlerini gökyüzüne diken kişi. Galileo Galilei kimdir, gelin yakından bakalımve hayatı boyunca yaptığı değerli bilimsel çalışmaları görelim.
Galileo Galilei kimdir? Küçük yaşta hayatı sorgulamaya başlayan bir çocuk:
Galileo Galilei, 15 Şubat 1564’te Floransa Dükalığı’nın sonundaki Pisa şehrinde doğdu. Babası ud denilen enstrümanı çalan bir müzisyendi. Babası bir müzisyen olmasına rağmenGalileo’ya otoriteyi sorgulama, deney yapma, müzikle inceleme ve matematiği kullanma konularında değerli beceriler kazandırdı.
Oldukça ironik bir şekilde, kilisedeki sonraki yaşamı göz önüne alındığında, Galileo Galilei aslında gençken rahip olmak istedi, ancak babası onu tıbba yönlendirdi. Okulda aldığı ilk matematik dersi ile hayatı değişti.O an matematiğe ve geometriye tutkulu olduğunu fark eden Galileo, babasını ikna ederek tıp bölümünden ayrıldı.
Galileo Galilei bu dönemde hem bilim hem de sanatla uğraşıyordu. Birçok ressam arkadaş edindi ve Güzel sanatlar dersleri vermeye başladı.1592’de öğretmenliğe başladığı Padova Üniversitesi’nde geometri, mekanik ve astronomi gibi alanlarda dersler verdi ve birçok deneysel çalışma yaptı.
Gelgit teorisi ile güneş merkezli modelin temelini attı:
Daha önce yapılan çalışmalarda Dünya’nın hareketi için yeterli kanıtın bulunmadığından bahsediliyor. Galileo Galilei ise gelgit hareketleri aslındaDünyanın, Güneş’in etrafında dönerken tam olarak Dünya’nın yüzünden oluştuğunu keşfetti ve Dialogue About the Two Major Earth System adlı kitabında bu teoriden bahsediyor.
Tabii ki, bu teori gerçek değildi. hem döneminde hem de sonrasında yalan olduğu ortaya çıktı. Albert Einstein’a göre, Galileo Galilei gibi birinin böylesine yanlış bir teori ortaya atmasının tek nedeni, Dünya’nın hareketini kanıtlamak için çocuksu bir hevesti. Galileo, bu dönemde Kepler’in eliptik yörüngeler teorisini de reddetti.
Astronomik gözlemler için teleskopu kullanmak Galileo Galilei’nin fikriydi:
İlk teleskop, basit de olsa 1608 yılında icat edildi. Teleskop patent tasarımlarını inceleyen Galileo Galilei, önce 3x büyütmeli, sonra 30x büyütmeli bir versiyon geliştirildi. Bu versiyonlar hem nesneleri yakından incelemek hem de gökyüzünü incelemek için kullanılabilir. Galileo Galilei bu teleskoplardan iyi para kazandı.
Elbette bu buluşun amacı ticari değil, bilimseldi. Teleskopla yaptığı gözlemlerde Jüpiter’in dört uydusunu keşfetti. Venüs’ün evrelerini, Satürn’ün halkalarını ve Neptün gezegenini de bu dönemde keşfetti. Özellikle Jüpiter’in keşfi, Aristoteles’in dünya merkezli teorisiyle çelişiyordu, ancak bunu kanıtladığında gerçek bir kahraman oldu.
Mühendislik ve fizik çalışmaları takdir edildi:
Galileo Galilei gökyüzüne bakmadığı zamanlarda mühendislik ve fizik alanlarında çalışıyordu. İcat ettiği askeri pusula, o dönem için devrim niteliğindeydi.Geometrik bir sistemle çalışan bu pusula, barutun cinsine ve güllenin cinsine göre ne kadar barut kullanılması gerektiğini hesaplıyordu.
İlerleyen yıllarda bir termometre ve kolay bir mikroskop da icat eden Galileo Galilei’nin kesin olmamakla birlikte ses frekansını ilk keşfeden kişi olduğu iddia edilmektedir. Ayrıca hafif yüz ölçüm çalışmaları yaptı. ancak dönemin kurallarında bu mümkün değildi. Yine de sunduğu Galilean Immutability sonraki yıllarda bilim dünyasının temel yapı taşı oldu.
Sonunda engizisyonla başı belaya girdi:
Galileo Galilei tarafından ortaya atılan günmerkezcilik teorisi aslında MÖ 300’de bile biliniyordu. Papa bile bir zamanlar takvimi buna göre düzenlemişti, ama 30 Yıl Savaşından Sonrapapalık, dünya merkezli teorinin daha İncil’e ait olduğunu hissetti.
Galileo Galilei’nin güneş merkezli yazıları 1615’te engizisyona geldiğinde, aslında İncil’i yeniden yorumlamakla suçlandı. Engizisyonla karşılaştırıldığında, güneş merkezli teori hem bilimsel olarak yanlıştı hem de sapkın bir fikirdi. Galileo Galilei’ye bir daha böyle şeyler yazmaması için kesin bir emir verildi.
Engizisyona meydan okuduğunda hapse atıldı:
Galileo Galilei yıllarca güneş merkezli teori hakkında hiçbir şey söylemedi, ancak kardinal 1623’te değiştirildiğinde bu fikri yeniden canlandırmaya karar verdi.Papa bu fikre ilk başta itiraz etmemiş ancak kitabında papanın sözlerini aptalca konuşan karakterini gösterince başı yine belaya girmiş.
1633’te Galileo Galilei engizisyona karşı bir söz verdi. Galileo, zulüm tehdidine karşı fikirlerini sonuna kadar savundu ve bunun İncil’e rastgele bir hakaret olmadığını söyledi. Ama hala Tutsak olmaktan ve kitabından yasaklanmaktan kurtulamadı. Olayla ilgili bir hikayede, cezalandırıldıktan sonra ‘Ama yine de geri dönüyor.’ Bir şey söylediği söyleniyor ama böyle bir şey söyleyip söylemediği kesin olarak bilinmiyor.
Galileo Galilei, takdir edilmeyen bir bilim adamı olarak öldü:
Ev hapsine mahkûm edilen Galileo Galilei, hem ziyaretçilerini kabul etti hem de sessiz sedasız da olsa çalışmalarına devam etti. 8 Ocak 1643’te 77 yaşında öldü. Onun için bir türbe yapılmak istendiyse de papa tarafından reddedildi. Hak ettiği anıt 1737’de dikildi.
Yasak, Galileo Galilei’nin ölümünden yıllar sonra, 1718’de kaldırıldı. 1741’de bazı eserlerini içeren bir kitap sansürlü olarak yeniden yayınlandı.Galileo Galilei’nin güneşmerkezciliği savunan kitabına getirilen yasak ancak 1978’de kaldırıldı.
dünyanın güneş etrafında döndüğünü söylemekle itham edilen Bilimin babası lakaplı Galileo Galilei kimdir? Sorusunu yanıtlayarak hayatı ve çalışmaları hakkında değerli detayları paylaştık. Kilise’nin Dünya’nın Güneş’in etrafında yüzlerce yıl döndüğünü kabul etmediğini düşündüğümüzde, insan gülse mi ağlasa mı şaşırır.